Povestea noastra

Pentru a-ti schimba corpul, mai intai va trebui sa-ti schimbi mintea!

Singurele limite care exista sunt cele din mintea ta!

Corpul tau poate face aproape orice. Mintea ta este cea pe care va trebui s-o convingi!

De prea multa vreme, autori, invatatori, instructori, antrenori si altii care se ocupa de dezvoltarea individului in diferite domenii au abordat subiectele lor de activitate facand referire la minte, corp sau spirit, ca si cum ar fi entitati separate sau parti bine definite, sisteme independente unele de celelalte.

Am vazut, citit sau auzit despre medici, terapeuti, traineri si altii care se ocupa de imbunatatirea vietii sau a performantelor, ori vindecarea anumitor suferinte ori limitari, care se ocupau exclusiv de simptomul, organul, abilitatea ori problema specifica identificata, fara sa tina cont de interactivitatea sistemelor organismului, de influentarea reciproca care se intampla de la sine, indiferent daca vrem sau stim despre aceasta.

Tendinta de a separa, a delimita si de a trata fiecare domeniu ca pe un ,,stat independent’’ sunt total neproductive si duc catre solutii gen ,,trateaza simptomul si cauza va disparea’’, ceea ce este absurd. Intotdeauna cauza va ramane acolo, si nici macar eliminarea ei nu este o garantie a rezolvarii problemei, cauza putand reapare oricand. Doar eliminarea cauzei problemei prin instalarea unei ,,cauze’’ noi, care sa produca ,,simptoame’’ dezirabile, poate duce la modificari de durata.

Stiinta moderna incepe timid sa inteleaga ca aceste delimitari sunt nepotrivite si ireale si ca, in realitate, la nivelul fiecarei celule se intampla procese inteligente si alegeri independente de sistemul central si care au, intr-un mod magic, binele intregului ca scop suprem.

Prin urmare, atunci cand esti in cautatea fericirii este mai bine sa nu uiti ca e inutil sa cauti satisfacerea doar a necesitatilor corpului, dandu-i din plin hrana, bautura, miscare sau odihna si placeri carnale, dar neglijand cultivarea mintii si a spiritului. In curand, viata isi va cere pretul si o data cu deteriorarea corpului, va iesi la iveala cu o cruda claritate adevarul, si anume ca acesta nu poate fi scopul pentru care suntem aici si realizarea caruia ne-ar putea aduce implinire si fericire de durata. Lipsa cultivarii si antrenarii mintii va duce la greseli, erori de judecata, lipsa de cunostinte si educatie. Vom fi ocoliti, marginalizati, evitati de oamenii care apreciaza inteligenta, cultura, intelepciunea si alaturi de care am putea creste si invata.

Spiritul, neglijat prin lipsa cultivarii iubirii neconditionate, a compasiunii, a adevarului si linistii, se va intuneca in interiorul nostru, lipsit de insasi hrana si lumina existentei sale.

De asemenea, devine la fel de evidenta inutilitatea cultivarii doar a mintii, prin studiul artelor, a stiintelor si acumularea de cunostinte si abilitati mentale atunci cand neglijam corpul si spiritul. Corpul neingrijit se va ofili asemeni unei flori neudate si inteligenta sclipitoare sau talentul artistic intr-un corp slabit si bolnav nu ne va darui fericirea, ci doar cel mult momente de satisfactie sau bucurie. Suferinta corpului se manifesta nu doar prin durere fizica, ci si emotionala iar depresia, angoasa, melancolia si altele asemenea isi vor gasi curand loc in corpul sleit de forta vitala.

Iar cei ce-si cultiva mintea dar nu si spiritul sunt cei care sunt atrasi cel mai usor si cel mai adesea catre intuneric, catre o vesnica agitatie si cautare febrila a banilor, pozitiilor, inflentei, puterii fara limite si cu orice pret. Spiritul atrofiat, se va intuneca ca si in primul caz, dar de data aceasta mintea, inarmata cu date si cunostinte sporite, isi va urma neincetat pornirea-i predestinata de a vrea mai mult si, necalauzita de valori sau principii morale ori spirituale, va fi mult mai puternica si va putea de nastere unor monstri ca Stalin, Hitler, Nero, etc. Aceasta e calea sigura catre nefericire si esec, pentru ca orice ar obtine omul doar cu ajutorul mintii, nu va fi de ajuns, nu va aduce nimic bun de durata, cautarea si dorinta de mai mult devenind insasi natura noastra. Despre mintea antrenata dar fara un corp puternic nici nu cred ca mai este cazul sa povestesc despre falimentul unei astfel de strategii…

Cat despre cultivarea doar a spiritului in dauna corpului si a mintii, vreau doar sa spun ca progresul spiritual necesita energie, o mare cantitate de energie, care nu poate fi adunata si folosita avand un corp bolnav si slabit sau o minte nedisciplinata. Doar cei care pe parcursul vietilor anterioare au avansat pe drumul spiritual suficient de departe mai pot face pasi catre iluminare fara a avea nevoie de un corp vibrant sau o minte antrenata. Dar acestia, maestrii, sfintii si avatarii care traiesc printre noi, sunt inca atat de putini…

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close