Proteina, viața mea

In cercul meu de prieteni și de cunoscuți mi-a fost adresată de mult prea multe ori următoarea întrebare: dar tu de unde îți iei proteina, dacă ești vegan?

S-au spus și s-au scris foarte multe lucruri despre mitul conform caruia proteina din carne e superioară celor din alte surse, mai ales din cele vegetale. Multe articole, cărți, documentare pe această temă, cu suficiente argumente si dovezi științifice.

Prin urmare, voi puncta doar câteva  aspecte:

1. Nu contează atât de mult câtă proteină conține un aliment, mai important este câtă proteină putem ASIMILA din acel aliment.

2. Contează foarte mult și câtă energie consumă organismul uman pentru a extrage, asimila și elimina reziduurile.

3. Contează și mai mult câte toxine se produc în urma digerării fiecărei surse de proteină, și cât din acestea rămân neeliminate.

4. Orice aliment aduce în sistemul nostru o anumită cantitate de informație conținută în moleculele acestuia. Yoghinii spun că trebuie să consumăm cu precădere alimentele care provin din ce este mai îndepărtat de noi din lanțul trofic. Cu cât este mai apropiat, cu atât mai greu și cu mai mai puțin succes reușește organismul nostru să suprascrie informația adusă în  sistem de aliment. Gândiți-vă un pic, cum știe o banană, un mango, un ou, odată ajuns în corpul nostru să se transforme în noi înșine? Primește niște informații, niște indicații care trebuie să șteargă și să suprascrie informația adusă în conținută de aliment. Cu cât mai sus in lanțul trofic, cu atâta mai multă rezistență. Prin urmare, dacă ții neapărat să mănânci carne, mănâncă pește, fructe, de mare, melci, etc.

Să revin, de unde iau proteina?

Am mai enumerat și o voi face din nou, cele mai bune surse de proteină vegetală: linte, năut, fasole, mazăre, spirulină, quinoa, nuci, caju, migdale, ciuperci, avocado, brocoli, spanac, semințe de cânepă, susan, dovleac, in, floarea soarelui, orez brun, soia, amarant, ovăz, hrișcă (dar și alte cereale), alune de pădure, drojdia de bere si multe altele. Precum vedeți, nu sunt puține.

Atunci când consumi preponderent proteină vegetală, aceasta vine la pachet cu fibre, care sunt esențiale pentru a avea un sistem digestiv sănătos si care se găsesc doar in vegetale. 

Vegetalele bogate in proteine conțin o multitudine de vitamine, minerale, antioxidanți si fitonutrienți, iar atunci când sunt consumate in stare crudă conțin și enzime, care sunt esențiale pentru digestia ta.

Și, mai presus de toate, consumul de proteine vegetale îți ajuta organismul in procesul de detoxifiere, îl alcalinizează, îl ține departe de aviditate și de boli.

Din experiența mea de 28 de ani de practicare a sportului, din care mare parte am petrecut-o căutând surse rapide, eficiente si sănătoase de proteine pentru recuperarea după efort, am ajuns la următoarele concluzii:

Dacă ai nevoie de un aport suplimentar de proteine, ai nenumărate variante la îndemână.

Cu cât este mai ușor organismului să digere, prelucreze, asimileze și să elimine reziduurile cu atât ești mai eficient ca sportiv, atât ca recuperare, cât și ca și creștere.

Și bineînțeles există și rețete de combinare a surselor de proteine care sunt mai bune, mai eficiente si mai complete decât altele.

Am să vă dau mai jos rețeta mea preferată și…secretă:

Se pun intr-un bol la înmuiat în apă: migdale, alune de pădure, nuci, sâmburi de caise, semințe de cânepă, floarea soarelui, in, dovleac. Pentru simplitatea rețetei, in proporții egale este ok. Toate acestea e musai să fie crude. Se lasă la înmuiat în apă minim 5-6 ore, și până la un maxim de 24. În toate aceste semințe și sâmburi viața va începe să se trezească, să încolțească. Toată această minune a creării unei noi vieți din ceva inert precum o sămânța dintr-un borcan și tot acest uriaș potențial precum o pădure într-un singur sâmbure, va sta la îndemana ta. După ce le las in apă, adaug ceva lapte de cocos, fulgi de ovăz, miere și merișoare și gata masa pentru campioni. Combinația aceasta este una din cele mai complete și mai benefice pe care o puteți găsi oriunde fără costuri exorbitante.

Poftă mare de viață și sănătate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close