Respiratia si energia. Vantul destinului tau

b3

V-ati intrebat vreodata de ce corpul uman poate supravietui fara mancare pana la doua luni, fara apa cateva zile, dar fara aer nu mai mult de cateva minute?

Ce face ca respiratia sa fie atat de importanta?

Hrana pe care o asigura aerul prin respiratie este de o importanta mai mare pentru sanatate si energie decat cea oferita de mancare si apa. Respiratia sustine echilibrul bioelectric al corpului in timp ce sistemul digestiv influenteaza echilibrul biochimic.

Suprafata pamantului (polul negativ) si ionosfera (polul pozitiv) actioneaza ca doua placi incarcate intre care se creeaza un camp electric puternic ce inconjoara intreaga planeta. Campul electromagnetic al pamantului ionizeaza continuu moleculele de aer din atmosfera si, prin intermediul respiratiei, omul absoarbe energia electrica pe care o poarta. Respiratia ne poarta in campul electromagnetic al pamantului si ne acordeaza propriile sisteme energetice la frecventa pulsului terestru. Sanatatea si vitalitatea depind in mare masura de capacitatea de a absorbi energia din atmosfera prin respiratie, iar acest lucru este conditionat de trei lucruri: metoda de respiratie, calitatea aerului si puterea campului electromagnetic in care respiram.

Respiratia are loc spontan si natural ca si bataile inimii, dar poate fi si controlata mental si fizic. Este puntea dintre corp si minte, si o posibila poarta catre taramurile avansarii spirituale. Budha obisnuia sa spuna ca pentru a atinge iluminarea este indeajuns sa respiri constient pentru numai o ora, dar fiecare respiratie din acea ora trebuie sa fie constienta. Altfel, la cea mai mica alunecare a mintii si atentiei in alta directie, trebuie reluat procesul de la inceput.

Atunci cand respiratia este controlata cu ajutorul mintii, aceasta poate sa regleze toate celelalte functii vitale, precum pulsul, presiunea arteriala, metabolismul, ejacularea, eliminarea toxinelor, secretia de hormoni, si altele.

Beneficiile si avantajele pentru sanatate si longevitate care pot decurge din controlarea constienta a tiparului nostru de respiratie, prin efectuarea de exercitii de respiratie si de asemeni din combinarea acestor exercitii cu alte elemente, precum meditatia, exercitiile fizice, o alimentatie sanatoasa, etc., pot fi uriase, de-a dreptul magice.

In lumea orientala, in traditiile stravechi, respiratia constienta a fost intotdeauna o preocupare importanta si prioritara. Impreuna cu meditatia, cu care merge adeseori mana in mana, respiratia constienta si exercitiile de respiratie se regasesc in yoga (sub forma pranayama-ei, ,,suflul vietii”), in Qi-gongul chinezesc, in toate artele martiale traditionale, in Zen, in Taoism, etc.

Respiratia este vantul care intretine focul vietii, oxigenul fiind efectiv cel care intretine toate arderile, toate procesele chimice si electrice care au loc in organism. Tot respiratia aduce elemente importante din mediul inconjurator, precum ionii negativi, mirosurile si aromele, etc. Sustine de asemenea sistemul limfatic, actionand ca o pompa cu ajutorul plamanilor pentru a ajuta la eliminarea deseurilor si toxinelor prin acest sistem de canalizare al organismului.

Respiratia lasata la voia sortii ne face sa pierdem posibilitatea de a fi tot mai sanatosi, mai energici si plini de vitalitate. Datorita ignorantei, fumatului, poluarii, constipatiei, lipsei de activitati fizice aerobice, si altele, ne folosim o data cu inaintarea in varsta tot mai putin din capacitatea de respiratie a plamanilor, aceleasi cauze reducand treptat aceasta capacitate. Calitatea vietii noastre poate fi imbunatatita atat de usor si de repede, cu atat de putin efort cat este necesar sa fumam doua tigari dimineata si doua seara. Evident, nu acest lucru va trebui sa-l facem, este doar o atentionare implicita catre fumatori, care aleg sa ,,otraveasca” cea mai importanta sursa de energie vitala.

Ce ar trebui sa facem? Principiul de baza este sa ne ,,educam” plamanii sa respire mai lent, mai profund si sa ,,coboare” respiratia in abdomen implicand diafragma, in loc sa o ,,inalte” in piept. Precum spuneam, efortul nu este mare si timpul alocat poate sa nu fie mai lung decat fumatul a cateva tigari, de doua ori pe zi. Ideal totusi este ca exercitiile de respiratie sa se faca zilnic, de minim doua ori pe zi, cu o durata intre 10 si 30 de minute.

Sunt extrem de multe tipuri de exercitii de respiratie pe care le puteti practica, fiecare cu mecanismele, etapele si beneficiile lui. Unele pot fi mai potrivite decat altele pentru fiecare dintre noi. Cel mai important este sa incepem, sa experimentam, sa cautam si sa alegem ce e mai bun pentru noi. Ideal este sa va gasiti un maestru care sa va indrume, fie ca e vorba de yoga, qi-gong, arte martiale traditionale, meditatie, etc. Avantajele prezentei unui invatator sunt inestimabile, pentru ca de obicei cei care simt puterea si efectele exercitiilor de control al respiratiei doresc sa patrunda tainele intregului sistem predat de maestru, cu toate beneficiile lui. Exista de asemenea multe carti care ating acest subiect, dintre care va recomand cu caldura doua carti minunate: Tao, de Daniel Reid, o carte excelenta despre caile antice de cultivare a sanatatii si longevitatii si Pranayama: The Yoga of Breathing de Andre van Lysebeth.

Un exemplu de exercitiu de respiratie extrem de eficient si de simplu  este urmatorul:

– se incepe din pozitia stand in picioare, cu talpile departate la latimea umerilor si pozitionate paralel, genunchii foarte usor indoiti, coloana dreapta;

– se expira aerul care se afla in plamani, fortand un pic eliminarea completa;

– se incepe inspirarea, lent, ducand aerul cat mai jos in abdomen pana cand simtim partea inferioara a plamanilor plina, apoi doar o usoara suplimentare a aerului in partea superioara, inaltand usor pieptul, in asa fel incat plamanii sa fie plini cu aer in proportie de 75-80% din capacitatea maxima. Inspirarea ar trebui sa dureze intre 6 si 9 secunde.

– se mentine respiratia blocata, cu aerul in plamani, intre 10 – 12 secunde. In timpul mentinerii se trage usor barbia spre piept, pentru a impiedica cresterea presiunii asupra capilarelor cerebrale si aparitia ametelii. Retinerea imbogateste sangele cu oxigen suplimentar, mareste presiunea oxigenului in peretii capilarelor, imbunatatind astfel, schimbul dintre fluxul sangvin si celule.

– se expira usor, lent, controlat, eliminanad intai aerul din partea superioara a plamanilor, apoi din cea inferioara. Expirarea ar trebui sa dureze intre 12 si 15 secunde. Dupa terminarea expirarii, se mentin plamanii goliti pentru 3 secunde si se reia procesul. Expiratia este mai importanta decat inspiratia. In profunzimea plamanilor ramane mereu un rest de aer statut si toxine si aceste reziduuri trebuiesc eliminate cu expiratii complete pentru a da voie aerului curat si ionilor negativi sa ajunga in intreg plamanul.

Nu mariti durata retinerii respiratiei fara a avea consilierea personala a unui profesor calificat. NU durata sau volumul respiratiei sunt cele mai importante pentru a beneficia de efecte terapeutice spectaculoase, ci mai curand regularitatea cu care efectuati exercitiile de respiratie.

 

Alexandru M.N.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close