Antrenamentul ideal

images (2)

Corpul tau poate face aproape orice. Mintea ta este cea pe care va trebui s-o convingi!

Magia unui antrenament perfect, care sa te aduca mai aproape de telul tau, in timpul caruia sa te simti bine, care sa iti ofere si beneficii conexe si sa iti sprijine starea generala de bine si sanatatea, cum sa o traiesti cat mai des?

In primul rand, orice antrenament trebuie sa faca parte dintr-o strategie bine definita, care trebuie sa plece de la un scop sau mai multe, urmarite ca si obiective de atins in urma antrenamentelor. Cu alte cuvinte, trebuie sa ai un program de antrenament. Strategia sau programul nu trebuie sa fie rigid, trebuie sa lase loc variatiei, distractiei, dar trebuie sa contina reguli si principii, cum ar fi ordinea, tempo-ul, intensitatea, durata, toate alese si calibrate in functie de obiectivele urmarite.

Fara acest lucru, oricat de bune si eficiente ar fi antrenamentele luate individual, fara un program bine organizat, este posibil sa obtii niste rezultate, unele chiar bune, dar le vei obtine cu un consum de timp mai mare, cu riscuri mai mari de accidentari si cu o plafonare a cresterii performantelor destul de rapida.

Atat strategia generala de antrenament, cat si orice antremanent individual trebuie sa plece de la urmatoarele intrebari: De ce faci antrenament? Ce vrei sa obtii? De ce vrei sa obtii aceste lucruri? O data obtinute, ce iti ofera/da/aduc in viata ta aceste lucruri? Cum te fac sa te simti, cum ti se schimba viata, cum te privesti tu si cum te privesc ceilalti? In ce alte moduri si in ce alte domenii din viata ta aduc beneficii? Familie, cerc de prieteni, iubit/iubita, job, sanatate, energie, ce altceva? Aceste intrebari au efectul de a-ti gasi, intari si improspata motivatia pentru a-ti face antrenamentele, pentru a pune mai mult efort si pasiune in ele, pentru a stoarce din tine tot ce ai, pana la ultima picatura de energie si transpiratie. Pentru a da totul! E bine ca aceste intrebari sa ti le repeti mental sau cu voce tare, o data la cateva antrenamente, iar intrebarea pe care o simti cea mai puternica, rosteste-o mental, la fiecare antremanent, exercitiu sau repetare fortata. Atunci cand pun aceste intrebari unui elev, la repet, reformulez, schimb abordarea, pana cand raspunsurile devin emotionale, adica sunt pline de emotie si vorbesc despre emotii. Raspunsurile logice, gen merg la sala pentru sanatate sau sa slabesc sunt inutile si nu ajuta cu nimic. Raspunsurile cele mai valoroase sunt cele care vorbesc despre iubirea partenerului, respectul prietenilor, admiratia propriilor copii, despre sentimentul de forta fizica si putere interioara, despre bucuria invingerii fricilor si cucerirea propriilor limite. Incurajez de multe ori elevii sa isi strige aceste raspunsuri din ,,toti plamanii”, sa se aplaude, sa se bucure pentru ce ii asteapta, sa vizualizeze obiectivele atinse sau depasite, sa-si vada viata si pe ei insisi transformati in ceva mult mai mult, mai bine si mai frumos decat au fost. Partea aceasta este extrem de importanta si folositoare si daca este facuta bine, efectiv te va schimba interior la nivel de vointa, motivatie, asteptari si credinta. Pentru o eficienta maxima, conform cu tehnicile invatate din NLP (Neuro-linguistic programming) vizualizarea se face marind imaginile mentale, apropiindu-le, adaugand sunet, culoare, miscare, emotie, etc.

Sa ne intoarcem la antrenamentul ideal. Atunci cand intram in sala/teren de sport/parc/ padure/loc de joaca, etc., care crezi ca este primul lucru care conteaza? Ei bine, o sa iti spun direct, ATITUDINEA! Nu e totuna sa intri cu atitudinea ,,sunt obosit dar o s-o fac si pe asta” vs ,,sunt la antrenament si voi da tot ce pot si voi pleca cu sentimentul ca azi am fost mai bun decat ieri”. Vei spune poate ca ai avut o zi grea, plina de stress, de probleme si de greutati, de unde sa scoti o astfel de atitudine? E mult mai simplu si usor decat ai crede! In primul rand, pentru a-ti schimba mintea (atitudinea) te poti folosi de cel mai puternic instrument care exista si care poate influenta mintea: corpul tau! Daca iti schimbi atitudinea corpului, iti vei schimba atitudinea mintii. Nici nu se poate altfel. Gandeste-te o clipa, cum arata fizionomia unui deprimat, de exemplu? Cum respira? Superficial, nu? Cum ii sta capul si unde are privirea? Capul in piept si privirea in jos, nu? Are spatele drept si umerii ridicati, sau spatele incovoiat si umerii cazuti? Ei bine, da, fizionomia va urma natura gandurilor tale! Ce poate nu stii, este ca daca iti schimbi fizionomia, si gandurile tale se vor schimba. Pune pe acel deprimat sa-si indrepte spatele, sa ridice umerii, sa traga adanc aer in piept, privirea inainte, bratele ridicate cu toate degetele rasfirate si cu un ranjet pe fata sa strige din toti ranunchii: pot! pot! pot! Crezi ca vei mai avea in fata un deprimat? Niciodata! Daca o face destul de mult si cu destula intensitate s-ar putea sa ajunga intr-o stare emotionala si cu o ATITUDINE pe care nu le-a mai simtit sau avut vreodata. Asa usor este sa-ti schimbi atitudinea de moment, strategie pe care o poti folosi oricand. Evident, nu e nevoie sa strigi mereu din toti ranunchii ceva pentru a-ti schimba atitudinea, la urma urmei nu se va dovedi neaparat benefic sa-ti sperii colegii de antrenament… Prin urmare, cel putin in public, poti renunta la strigat 🙂

Acum, ca stii de ce ai venit la antrenament, ce vrei sa obtii, si ai atitudinea potrivita, de ce anume mai ai nevoie pentru antrenamentul ideal? Cu siguranta sunt lucruri pe care nu le consideram esentiale pentru antrenament, dar care pot ajuta foarte mult. Sa nu uitam ca vorbim despre ,,antrenamentul ideal”. Exemple: muzica din casti sau difuzoare, un partener de antrenament bun, lumina, decor, accesorii, echipament (haine, incaltari, manusi, etc.) aparate, instrumente de calitate si un trainer bun. Toate acestea ne influenteaza atat starea cat si nivelul de energie si de angajament in activitate. Nu le trece cu vederea, bifeaza tot ce poti din lista de mai sus, investeste in echipament si accesorii daca iti permiti, aloca timp sa-ti faci un playlist cu muzica preferata si potrivita, alege daca poti un partener pozitiv si daca e posibil unul mai bun decat tine, alege sala sau locul de antrenament care sa iti placa, chiar daca mai pierzi 5-10 minute sa ajungi la el, alege cu grija un antrenor, acesta trebuie in primul rand sa fie bun, dar la fel de important este de fie implicat si pasionat de ceea ce face.

Inainte de a incepe antrenamentul propriu-zis nu uita sa faci o incalzire, mai intai generala a corpului, apoi specifica a grupelor care urmeaza a fi lucrate. In cadrul incalzirii generale, executa o incalzire a principalelor articulatii, in special a segmentelor coloanei, cervicala, toracica si lombara. Daca stii cum, efectueaza cateva respiratii profunde pentru oxigenarea si energizarea corpului. O tehnica corecta a respiratiei in timpul antrenamentului adauga cel putin zece procente de forta si viteza capacitatii musculare.

In timpul antrenamentului hidrateaza-te corespunzator. Focuseaza-te pe ce faci directionandu-ti atentia asupra activitatii si muschilor implicati. Energia urmeaza atentia (principiu antic taoist demonstrat intre timp si de stiinta moderna) si vei simti astfel un plus de resurse. La finalul antrenamentului nu uita sa faci exercitii de stretching si flexibilitate.

Si, nu in ultimul rand, la sfarsit, stai cateva momente, tu cu tine, si mediteaza. Respira usor, din ce in ce mai profund si prelung si vizualizeaza cine vrei sa fii, ce vrei sa ai, sa poti face, sa stii, sa realizezi… Daca esti la sala, cu oamenii in jurul tau si din nu stiu ce motiv nu vrei sa se uite ciudat, o poti face pe covorasul de abdomene, pe bicicleta statica, pe banda, pe eliptica, etc., cu ochii inchisi sau deschisi, cu casti sau fara, dar daca o vei face, vei semana si vei culege…antrenamente din ce in ce mai bune, si, de ce nu, chiar perfecte? 🙂

1 gând despre „Antrenamentul ideal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close