Imi iubesc tara!?

xxx1

Imi iubesc tara! Da, stiu ca in titlu am pus si semnul intrebarii… Nu pentru ca nu sunt sigur ca o iubesc. Pentru ca nu stiu sigur raspunsul la intrebarea: de ce? De ce o iubesc?

Poate pentru ca atunci cand eram copil citeam din manualul de istorie despre faptele de vitejie si eroism ale stramosilor? Sau pentru ca imi aduc aminte cum ascultam cu ochii mariti de incantare invatatoarea in clasele primare cum povestea despre curajul unor ostiri mici, dar neinfricate, care se asezau in calea hoardelor cotropitoare si tineau piept, si se luptau pana la ultimul, si cateodata castigau impotriva oricaror asteptari? Strangeam pumnii mei cat un ou de rata gandindu-ma la acei dusmani puternici si speram sa fi mostenit si eu o inima la fel de neinfricata. Sau poate pentru ca am fost fermecat de poeziile si povestile autorilor nostri care au asternut cu atata har pe hartie despre eroii nostri din trecut? Imi aduc aminte cat de mandru eram de tara mea, mandra in fata oricui, cu capul niciodata plecat… Acum, adult fiind, stiu ca au fost cateodata usor romantate, exagerate sau faptele au fost usor ,,adaptate”…. Dar nu o iubesc mai putin! De ce?

Poate pentru ca tara mea e formata din familie, rude, prieteni si familiile lor, vecini, colegi, colaboratori? Pentru ca sunt ai mei, ai nostri? Dar… e formata si din oameni josnici, infractori, mincinosi, oameni rai care si-ar vinde si mama, si tara, si prietenii, orice, numai sa le fie lor bine, sau asa cum am simtit cu totii in ultimul timp, sa nu le fie lor rau… Sunt si mult prea multi oameni fara Dumnezeu in tara mea! Dar nu o iubesc mai putin! De ce?

Poate pentru ca e o tara frumoasa, cu locuri minunate, cu peisaje de vis, cu munti impaduriti, cu ape repezi si lacuri limpezi? Dar tot aici sunt si muntii pustiiti de lacomia oamenilor, apele otravite, resursele vandute strainilor pe spagi frumoase… Dar tot o iubesc! De ce?

Sa fie vorba de un sentiment de apartenenta, de nevoia de identificare cu o comunitate, cu o istorie si un trecut?

Bineinteles, niciuna din variantele de mai sus nu reprezinta raspunsul corect la intrebarea mea: DE CE? De ce imi iubesc tara?

Iubirea de tara e o problema a inimii, nu tine de gandire, de logica, de motive si dovezi. Iubirea de tara este adanc inradacinata in fiinta noastra, si se trage din suferinta, din sudoarea si durerea parintilor si bunicilor nostri. Din cei care au murit aparandu-si pamanturile, familiile si copiii. Este mostenita pe linie de sange, ingropata definitiv in ADN-ul nostru. Este in genele noastre. Iubirea de tara este precum iubirea de mama si iubirea propriilor copii. Iubirea este o problema a inimii, si o nevoie a ei. Este dincolo de logica. Cand iti iubesti tara, iti iubesti parintii si bunicii, iti iubesti copiii si nepotii, si vrei sa iei ce ti-au lasat inaintasii si sa lasi catre urmasi ceva mai bun decat ai gasit. Aceste lucruri sunt adevarate pentru toti cei care privesc catre lumina. Dar, in jurul nostru, asa cum bine vedeti fiecare, sunt destui oameni care se adancesc in intuneric. Si-au pierdut drumul, identitatea si Dumnezeul. Pentru ei iubirea de tara e o gluma, o lozinca scrisa de cineva din interes, pentru care au murit destui fraieri. Dar nu ei! Dumnezeul lor e banul, interesul propriu si puterea. Si…frica de dreptate.

Dar nota de plata intotdeauna vine. Nu poti sadi neghina si culege grau. Ceea ce pui in viata, aceea primesti. Putem iesi mai puternici din orice incercare daca ne vom uni pentru a ne obtine dreptatea, libertatea si adevarul.

Ce este de facut? Trebuie sa incetam a ne mai plange despre ce ne fac altii noua, si cat de josnici si murdari sunt ei si cat de neputinciosi si nevolnici suntem noi.

Trebuie sa ne trezim, sa ne implicam, sa ne sacrificam ceva timp si efort pentru a ne face simtiti, auziti, vazuti. Dreptatea iese la lumina atunci cand se lupta pentru ea. Acolo unde altii vor intuneric, noi sa aducem lumina. Acolo unde unii vor frica, noi sa aducem iubire. Acolo unde e minciuna, noi sa spunem adevarul. Asa se vindeca o tara, asa se lasa o lume mai buna copiilor nostri…

…care vor sti de ce iubesc aceasta tara, pentru ca AZI a avut cine sa lupte pentru ea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close