Viata pe acest pamant e plina de mistere, de lucruri greu de inteles si de acceptat de mintea umana. In lucruri minore stau ascunse lumi intregi, bogatii nemasurate si posibilitati infinite.
Din cele mai vechi timpuri mintea umana a cautat sa inteleaga universul si cum functioneaza si a cautat sa foloseasca ceea ce a aflat pentru a-si face viata mai plina si mai usoara si pentru a raspunde la intrebarile fundamentale ale existentei: Cine sunt eu? Ce caut aici? Ce pot face, deveni sau cunoaste? Care este sensul vietii si care este rolul meu?
Parte din aceste mistere au fost si sunt si raspunsurile la intrebarile referitoare la cat de puternice sunt mintile si corpurile noastre, care sunt limitele peste care nu ar putea trece…
Adevarul este ca suntem foarte departe de a afla raspunsurile la aceste intrebari. Stiinta a studiat creierul si mintea omului si a concluzionat ca folosim doar o mica parte a capacitatilor noastre, spre exemplu, nu reusim sa mobilizam simultan mai mult de 10-15% din numarul total de neuroni. Unii oameni au reusit ,,performante” de 20% si chiar 25% si sunt considerati exceptii sau chiar genii. Cand ne gandim la numarul de legaturi neuronale posibile ale celor aproape 100 de miliarde de neuroni existente in creier, suntem coplesiti de magnitudinea capacitatii noastre potentiale. Mai departe de creier, s-a descoperit ca fiecare celula a corpului, indiferent de localizare, ia zilnic decizii, face alegeri pe care le schimba sau modifica independent de sistem, dar in armonie cu el. Acest lucru duce la concluzia ca nu doar in creier se intampla gandirea, ci acest proces se manifesta in intreg corpul, pana la ultima celula. Atunci cand aceste celule nu mai iau decizii in armonie cu intregul sistem, apar anomaliile, bolile, slabiciunea, suferinta si moartea.
Corpul este in realitate ,,doar” o reflectare exterioara a ceea ce se intampla in interior, in mintea si constiinta noastra. Corpul este efectul obiceiurilor, al valorilor si credintelor noastre, a ceea ce gandim si rezultatul emotiilor si sentimentelor nostre.
Asadar, orice modificare de durata a conditiei corpului nostru va trebui sa inceapa cu schimbarea a ceea ce gandim si simtim referitor la acesta, altminteri dupa un timp corpul va reveni si va oglindi din nou natura si felul de a fi al mintii.
Daca vei hotari ca de maine vei merge la sala, vei slabi 15 kg, iti vei intari muschii si iti vei creste capacitatea cardio-respiratorie si vei reusi acest lucru in 6 luni, totul suna bine, dar nu va fi de ajuns. Aceste decizii vor fi dificil de urmat fara o modificare a felului in care gandesti. In marea majoritate a cazurilor vointa nu este nici pe departe de ajuns pentru a reusi in astfel de planuri.
Pentru a-ti schimba corpul, mai intai va trebui sa-ti schimbi mintea!
Mai important decat vointa este ,,strategia mentala” potrivita. Mai inainte de a-ti modifica corpul pe termen lung, va trebui sa iti schimbi mintea. Va trebui sa instalezi in constiinta ta o noua valoare, sau principiu de viata, conform caruia felul in care arati, conditia fizica pe care o ai si vitalitatea de care dai dovada, sunt mai importante decat alte lucruri pe care le faci in prezent, care iti ocupa timpul si care nu-ti aduc beneficii de aceeasi valoare sau chiar iti fac rau. Cu alte cuvinte, pe scara valorilor tale, vei pune in fata sanatatea si felul in care arati inaintea dorintelor de a te relaxa la televizor, la calculator, la o bere, etc. Atentie, nu vorbesc despre a renunta la ele, ci doar de a le reaseza in ordinea importantei alese constient.
Tot ceea ce credem despre noi, tot ceea ce apreciem, toate lucrurile pe care le iubim sau de care ne este frica, au ajuns sa fie astfel in viata noastra datorita experientelor din trecut. Adica, in urma intamplarilor personale din trecut sau ale lectiilor primite de altii, ori doar privind la cei din jur, ne-am alcatuit harta si filtrele prin care vedem si judecam lumea.
Daca dorim, avem sansa si putinta sa modificam constient in mintea noastra anumite credinte si valori, sa reducem sau sa amplificam importanta unor lucruri sau sa stergem ori sa inventam obiceiuri.
Corpul tau poate face aproape orice. Mintea ta este cea pe care va trebui s-o convingi!
Sa spunem ca a merge la sala sau a practica in mod constant un sport dorim sa fie o valoare integrata si o prioritate personala pentru noi. Ce avem de facut este sa legam de mersul la sala cat mai multe beneficii, cat mai personale si cat mai multe emotii pozitive, precum placerea, toate legate de practicarea sportului. In acelasi timp trebuie sa legam de lipsa mersului la sala cat mai multa durere pricinuita de ceea ce putem pierde, de ce rele ni se pot intampla, atat noua cat si celor dragi. Acest proces se numeste conditionare neuro-asociativa si se intampla in mod natural toata viata noastra. Atentie, acesta este un proces mai mult emotional decat intelectual. In urma acestui demers ar trebui sa rezulte o noua valoare de baza in viata noastra. Cu alte cuvinte, ideea din spate, adica sanatatea si longevitatea (si) prin sport devine o valoare sau principiu de viata important, alaturi de alte valori precum adevarul, bunatatea sau toleranta (pentru cine le are…). Credinta ca poti face ceea ce-ti propui (conditie fizica, slabit, performante sportive, etc.) se construieste asemanator, tot prin exercitii mentale. La urma urmei tot ceea ce crezi ca poti sau nu sa faci nu sunt decat povesti vechi si repetate. E timpul sa-ti (re)scrii singur povestea…
O data creata noua credinta in interiorul mintii tale iti va fi mult mai usor sa-ti urmezi planul de a-ti modela corpul. Daca din acest plan fac parte si sanatatea si longevitatea, indiferent ce mod de a face sport ai ales, ai grija sa lucrezi atat pentru forta fizica, cat si pentru viteza, rezistenta si flexibilitate. Acestea, impreuna cu exercitiile de respiratie si o dieta sanatoasa, formeaza un cerc magic care iti va darui beneficii mult superioare practicarii doar unora sau altora dintre ele.
Singurele limite care exista sunt cele din mintea ta!